שכנה האוספת באופן אובססיבי שטיחים, חומרי ניקוי וקופסאות שימורים עשויה להיות אתגר מורכב ומעיק עבור דיירי הבניין. התנהגות זו לא רק מהווה מטרד ויזואלי ופוגעת באסתטיקה של הסביבה המשותפת, אלא עלולה גם לגרום לשורה של סכנות בטיחותיות ובריאותיות. ערימות השטיחים עלולות להפוך למפגעי אש, חומרי הניקוי המצטברים עשויים לזהם את הסביבה, והקופסאות הרבות הופכות למקור למזיקים ולמחלות. אז, מה בעצם גורם לאנשים לאסוף פריטים באופן טורדני עד כדי כך, ומהם הפתרונות האפשריים להתמודדות עם הבעיה המורכבת הזו?
חקירת הסיבות העומדות מאחורי התופעה של אספנות כפייתית
אספנות כפייתית, המוכרת גם בשם Compulsive Hoarding, היא הפרעה פסיכולוגית מורכבת המאופיינת בצורך בלתי נשלט ובלתי ניתן לריסון לאסוף, לצבור ולאגור חפצים למיניהם, גם כאשר הם נתפסים בעיני הסביבה כחסרי ערך, מיותרים או נטולי שימוש מעשי. אנשים הסובלים מההפרעה חווים מצוקה רגשית עצומה כאשר הם ניצבים בפני המחשבה על נטישת החפצים או ויתור עליהם, והם ממשיכים בכל זאת לצבור עוד ועוד פריטים, עד שהבית שלהם הופך בהדרגה לסביבה צפופה, מבולגנת, לא מאורגנת ולעתים אף מסוכנת ממש.
הגורמים והסיבות העומדים בבסיס התופעה של אספנות כפייתית הם מגוונים ומורכבים, וטרם הובנו במלואם על ידי אנשי המקצוע. לעתים קרובות, ההפרעה מתפתחת בעקבות אירועים טראומתיים או חוויות של אובדן משמעותי שהתרחשו במהלך החיים. במקרים אחרים, הנטייה לאגירה עשויה לנבוע מתחושות עמוקות של חוסר ביטחון, פגיעות רגשית או מפרפקציוניזם קיצוני הדוחף את האדם לשמור על כל פריט אפשרי. מחקרים הראו גם כי אספנות כפייתית נמצאת לעתים קרובות במתאם גבוה עם נוכחות של הפרעות נפשיות נוספות, כגון הפרעות חרדה, דיכאון והפרעה טורדנית-כפייתית (OCD). חשוב להדגיש ולהבין כי התופעה של אספנות כפייתית אינה נובעת מתכונות שליליות כמו עצלנות, חוסר אכפתיות או רשלנות מכוונת, אלא משקפת מצוקה נפשית אמיתית ועמוקה.
מציאת פתרונות יצירתיים ורגישים לבעיית האספנות הכפייתית של השכנה
על מנת לסייע ולתמוך בשכנה המתמודדת עם אספנות כפייתית, נדרשים מאמצים מושכלים הנובעים מגישה מלאת חמלה, סובלנות והבנה כלפי מצבה. נקיטת צעדים כוחניים, עימותים מילוליים או הטחת האשמות כלפי השכנה עלולים רק להחמיר את המצב, להגביר את תחושות הבושה והאשמה שהיא חווה, ולגרום לה להסתגר ולהתבצר עוד יותר מאחורי החפצים שצברה. במקום זאת, מומלץ לפעול בדרכים עדינות ויצירתיות יותר כדי ליצור עמה קשר חיובי ותומך, ולהציע סיוע מעשי בהתאם ליכולות ולנכונות שלה.
אחת האפשרויות היא ליזום ולארגן יום "מבצע ניקיון" קהילתי מרוכז, שבו השכנים מתנדבים מרצונם החופשי להגיע ולסייע לשכנה בתהליך הפינוי ההדרגתי של הפריטים העודפים והמיותרים מדירתה. חשוב לבצע זאת בצורה מכבדת, סבלנית ורגישה, תוך הקשבה לצרכים ולרגשות של השכנה ותוך גילוי אמפתיה כלפי המאבק הפנימי שהיא מנהלת. בתהליך כזה, ניתן גם לשלב גורמים מקצועיים, כמו למשל חברת "המרכז לפינוי דירה", שיש להם נסיון וידע בהתמודדות עם מצבים מעין אלה, ושיכולים להציע הכוונה מקצועית, עצות מועילות ופתרונות מותאמים אישית למצבה הספציפי של השכנה.
רעיון נוסף ומשלים הוא לערב ולרתום את ועד הבית או את הנהלת הבניין למאמץ, ולבקש מהם סיוע בגיוס משאבים כספיים שיופנו למימון טיפול פסיכולוגי ייעודי עבור השכנה. סוג הטיפול שנמצא כיעיל ביותר בהתמודדות עם בעיית האספנות הכפייתית הוא טיפול מסוג CBT – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, אשר ניתן לעתים בשילוב עם טיפול תרופתי תומך במידת הצורך. במסגרת הטיפול, השכנה תלמד ותתרגל אסטרטגיות יישומיות להפחתת החרדה, לזיהוי ושינוי של דפוסי חשיבה לא יעילים, ולבניית חוסן נפשי שיאפשר לה להתמודד בהדרגה עם הפחדים והקשיים הנובעים מהצורך לוותר על פריטים שצברה.
התבוננות קדימה – מסע ההתמודדות הארוך והמתגמל עם האספנות הכפייתית
ההתמודדות עם תופעת האספנות הכפייתית של שכנה אינה משימה פשוטה, קלה או מהירה, ודורשת מהסובבים אותה מנות גדושות של סבלנות, אמפתיה, נחישות ונכונות להשקעת מאמצים משותפים ומתמשכים. חשוב לקחת בחשבון ולהפנים שתהליך ההחלמה והשיקום ממצב של אספנות טורדנית הוא בבחינת מסע ארוך טווח, הדורש התקדמות איטית, הדרגתית וזהירה. גם כאשר נראה שהתקדמות זעירה או מזערית, חשוב לראות בכך הישג חיובי ולתגמל את השכנה במחמאות מעודדות.
בעזרת מערכת תמיכה יציבה, גילוי הבנה והכלה, והנגשה של משאבי סיוע מקצועיים מתאימים, ניתן בהחלט לסייע ולאפשר לשכנה להשתחרר בהדרגה מן האחיזה הכפייתית והטורדנית שיש לחפצים עליה, ובפרט להיפרד מהצבירה המוגזמת של שטיחים, חומרי ניקוי וקופסאות שימורים. בתפקידכם כשכנים קשובים, מכילים ובעלי מודעות גבוהה, אתם יכולים להפוך לגורם מרכזי ומשפיע לטובה בשיפור משמעותי של איכות חייה ורווחתה הנפשית של השכנה, תוך כדי הבטחת סביבת מגורים נקייה, מסודרת, בטוחה ובריאה יותר לכלל דיירי הבניין.